Συμβουλευτικη Γονέων

 

Συμβουλευτικη Γονέων

 

Τι (δεν) είναι η Συμβουλευτική Γονέων;

Η διαδικασία της Συμβουλευτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία υποστήριξης μίας οικογένειας. Ως Συμβουλευτική Γονέων ορίζεται η συνεργασία μεταξύ ενός επαγγελματία Ψυχικής Υγείας και των γονέων που στόχο έχει να προσφερθεί βοήθεια στους γονείς για πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μέσα από το γονεϊκό τους ρόλο, δυσκολίες που αφορούν το ίδιο παιδί, αλλά και πιθανές δυσλειτουργίες του ευρύτερου πλαισίου της οικογένειας. Δεν αποτελεί την ατομική ψυχοθεραπεία των γονέων, ούτε έναν οδηγό τυποποιημένων συμβουλών για τους γονείς. Είναι μία δυναμική διαδικασία που βασίζεται ανάγκες της κάθε οικογένειας.

Σε ποιους απευθύνεται η Συμβουλευτική Γονέων;

Η Συμβουλευτική Γονέων απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να βελτιωθούν ως προς το γονεϊκό τους ρόλο, σε γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τη διαχείριση του παιδιού τους ή αντιμετωπίζουν μία δυσλειτουργία εντός της οικογένειάς τους, χωρίς απαραίτητα το παιδί να παρακολουθείται από Ψυχολόγο σε πρόγραμμα ατομικής ψυχοθεραπείας. Σε άλλες περιπτώσεις που το παιδί παρακολουθεί πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης, η Συμβουλευτική Γονέων είναι εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο για τους γονείς, ώστε να συμβάλλουν από τη θέση τους στην εξέλιξη και την πρόοδο του παιδιού. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η εμπλοκή των γονέων στο θεραπευτικό σχεδιασμό ενισχύει τα θεραπευτικά αποτελέσματα των παιδιών. Επιπλέον, η Συμβουλευτική Γονέων βοηθά σημαντικά σε δύσκολες και έντονες περιόδους που μπορεί να διανύει μία οικογένεια, όπως είναι ένα διαζύγιο, το πένθος κ.α.

Τι συμβαίνει στις συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων;

Μέσα από το διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στην ειδικό Ψυχικής Υγείας και τους γονείς, γίνεται μια κοινή προσπάθεια να εντοπιστεί η απαρχή της δυσκολίας και η πορεία της μέσα στο χρόνο. Μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι η οικογένεια αποτελεί ένα σύστημα, οι γονείς μπορούν να κατανοήσουν πως ο τρόπος με τον οποίο σχετίζονται τα μέλη της οικογένειας μπορεί να ενδυναμώνει τους παράγοντες  που ενισχύουν μία δυσκολία. Έτσι, μέσα στις συνεδρίες Συμβουλευτικής, οι γονείς καλούνται να κατανοήσουν και να αλλάξουν τα δυσλειτουργικά σημεία για να υποστηρίξουν καλύτερα το παιδί. Με εργαλεία την ψυχοεκπαίδευση, τα φύλλα καταγραφής και την εκπαίδευση δεξιοτήτων, η ειδικός Ψυχικής Υγείας συμβάλλει ενεργά στην εν λόγω διαδικασία.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Συμβουλευτικής γονέων;

Λανθασμένα κάποιες φορές, επικρατεί η αντίληψη ότι εντός των συνεδριών Συμβουλευτικής Γονέων πρόκειται να ασκηθεί δριμεία κριτική από την πλευρά του ειδικού προς τους γονείς σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών ή να τους επιρρίψει ευθύνες για δυσλειτουργικά μοτίβα που έχουν επικρατήσει εντός του οικογενειακού πλαισίου. Στην πραγματικότητα, η Συμβουλευτική Γονέων έχει ως στόχο αφενός να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα το παιδί τους και να συμβάλλουν στην βελτίωση του και αφετέρου να κατανοήσουν καλύτερα να δικά τους δυσλειτουργικά μοτίβα και να τα αναδομήσουν. Η Συμβουλευτική Γονέων συμβάλλει στην προσπάθεια τους να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διαδρούν με το παιδί και να επιλύουν τις διαφορές το παιδί τους. Ο γονέας υποστηρίζεται και ενδυναμώνεται για να φέρει εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο του.

Ποια είναι τα οφέλη της Συμβουλευτικής Γονέων;

Ασχέτως με το αίτημα, οι γονείς έχουν πολλά να αποκομίσουν από την διαδικασία της Συμβουλευτικής. Μέσα από αυτή τη διαδικάσία οι γονείς:

• είναι σε θέση να γνωρίσουν καλύτερα και να αποδεχτούν το παιδί τους και να το στηρίξουν όσο καλύτερα μπορούν
• αναγνωρίζουν τις αιτίες που δυσφορούν το παιδί και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του
• αναγνωρίζουν τις δικές τους δυσκολίες σε σχέση με το παιδί
• μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ότι τους δυσκολεύει με τρόπο πιο λειτουργικό
• μαθαίνουν να «ακούν» τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
• Ενθαρρύνουν το παιδί

Ποιες είναι οι συχνότερες δυσκολίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη Συμβουλευτική Γονέων;

Στη Συμβουλευτική Γονέων πραγματευόμαστε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων. Πιο ενδεικτικά:

• Διαζύγιο
• Πένθος
• Ασθένεια
• Οριοθέτηση παιδιού
• Επιθετικότητα
• Ξεσπάσματα θυμού
• Ελλειματική προσοχή και Υπερκινητικότητα παιδιού
• Φοβίες
• Άγχος
• Εκφοβισμός
• Αυτισμός
• Διαταραχές Ύπνου
• Διατροφικές Διαταραχές
• Ζητήματα προσανατολισμού και ταυτότητας του παιδιού

Ποια είναι η συχνότητα και η διάρκεια της Συμβουλευτικής Γονέων;

Η συχνότητα καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, ενώ η διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με το αίτημα των γονέων και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη δέσμευσή τους, τη συνεργασία τους με τον ειδικό Ψυχικής Υγείας, τη σταθερότητά στα ραντεβού τους κ.λ.π.

 *Οι αντωνυμίες στο ανωτέρω κείμενο χρησιμοποιούνται από το αναγνωστικό κοινό κατά το δοκούν. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ αρσενικού, θηλυκού και ουδέτερου (λ.χ. ο θεραπευόμενος, η θεραπευόμενη, το θεραπευόμενο) προσβλέπει στην αναγνώριση και στη συμπερίληψη.

 

Δια ζώσης Ψυχοθεραπεία

Δια ζώσης

Online Ψυχοθεραπεία

Online

 

Δωρεάν συνεδρία στην πρώτη μας συνάντηση