Πως να μιλήσετε στο παιδί σας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου;

Πως να μιλήσετε στο παιδί σας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου;

Να είστε ανοιχτοί σε ειλικρινείς συζητήσεις.

Δημιουργήστε ένα χώρο όπου το παιδί σας αισθάνεται άνετα να θέσει ερωτήσεις, να εκφράσει τα συναισθήματα του και να είναι ο πραγματικός του εαυτός. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι θα είστε πάντα εκεί να το ακούσετε, το αγαπάτε και το αποδέχεστε.

Ξεκινώντας ήδη από μικρή ηλικία, κάντε συζητήσεις με το παιδί σας που κανονικοποιείτε το φάσμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.  Αφήστε το επίπεδο άνεσης του παιδιού σας να σας καθοδηγήσει τις κουβέντε σας. Ενθαρρύνετε το να μοιραστεί για την ταυτότητά και τον προσανατολισμό του όσα εκείνο θέλει. Προσεγγίστε τις συζητήσεις σας με περιέργεια και κατανόηση.  Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και ακούν στο σπίτι. Κατανοήστε ότι ό,τι λέτε και ό,τι κάνετε, ο τρόπος που μιλάτε για τους άλλους, διδάσκει στα παιδιά την αποδοχή και την ενσωμάτωση.

9 Συμβουλές για να μιλήσετε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου με το παιδί σας

1. Κάντε προεργασία.

Πριν μιλήσετε στα παιδιά σας για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει τους όρους που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου και έκφραση φύλου.

2. Να είστε περίεργοι.

Αυτό είναι ένα ταξίδι τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Έτσι, κρατήστε τη συζήτηση ανοιχτή προσεγγίζοντας το θέμα από θέση περιέργειας παρά επίκρισης.

3. Παρέχετε πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία.

Ο τρόπος που θα συζητήσετε αυτά τα θέματα θα εξαρτηθεί από την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητάς σας του παιδιού. Οι συζητήσεις μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς και να γίνουν βαθιές με την πάροδο του χρόνου.

4. Να είστε ένα ασφαλές λιμάνι.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ έφηβα άτομα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, εάν έχουν ασφαλή, επικυρωτική σχέση με τους γονείς τους και εμπιστοσύνη στο οικογενειακό περιβάλλον. Καλλιεργήστε τη σχέση σας με το παιδί σας ώστε να γνωρίζει ότι το σπίτι του είναι ένας ασφαλής χώρος.

5. Προσέξτε τη γλώσσα σας.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε περιεκτικό, ουδέτερο ως προς το φύλο γλώσσα όταν κάνετε ερωτήσεις. Να είστε προσεκτικοί στη χρήση αντωνυμιών και γίνετε εσείς το πρότυπο ανοιχτότητας,  αποδοχής και σεβασμού.

6. Εκφράστε άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη.

 Μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό είναι αυτονόητο, αλλά ποτέ δεν βλάπτει να επιβεβαιώσετε τη δική σας άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη. Ενημερώστε το παιδί σας ότι η σεξουαλική ταυτότητα ή η ταυτότητα φύλου τους δεν θα αλλάξει αυτό που νιώθετε για εκείνα.

7. Να είστε σύμμαχος.

Ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή/και το σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού σας, δείξτε του ότι είστε σύμμαχος, με το να μιλάτε ανοιχτά κατά των διακρίσεων όταν τις συναντάτε.

8. Θέματα εκπροσώπησης.

Εάν εσείς ή το παιδί σας δεν έχετε παραδείγματα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη ζωή σας, αναζητήστε την έκθεση στη διαφορετικότητα μέσα από την τηλεόραση, τις ταινίες και τα βιβλία. Οι ιστορίες μπορούν επίσης να είναι ένας φυσικός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα και το προσανατολισμό.

9. Να έχετε επίγνωση του λάθους σας.

Εάν όλα αυτά είναι καινούργια για εσάς, υπάρχει η πιθανότητα να σας ξεφύγει κάτι από— και αυτό είναι εντάξει. Δείξτε στα παιδιά σας ότι είστε πρόθυμοι να μάθετε, να ζητήσετε συγγνώμη για τα λάθη σας, να προχωρήσετε και να προσπαθήσετε ξανά.